понедељак, 26. јул 2010.

Oduševljenje koje nosi


Oduševljenje poput božanstvenog, zanosno, entuzijazam, razdraganost, strasna ljubav za neku ideju ili ideal. Intelektualno ili moralno oduševljenje, naročito umetnika i filozofa.

Opčinjenost načinom kako se deluje. Kod umetnika je to veština ili zbir trikova i metoda koji fascinantno izazivaju senzacije. Imaginarna prividnost se prezentuje kao stvarnost i izazove se fascinantna reakcija publike.

Žuta štampa

Kad hartija požuti kod starih novina ili starih knjiga to je pojava propadanja usled lošeg materijala, sadržaj drveta u papiru, nedovoljna ispranost naročito hlora. Štampu mogu napasti i biljne i životinjske štetočine:
  • plesan
  • bakterije
  • kukci
  • crvi
  • glodavci.
Prirodne nepogode za knjige i novine:
  • previsoka ili preniska temperatura
  • prašina
  • visoka vlažnost vazduha
  • voda.

Najveća udaljenost

Nasuprot konačnom, ono što nema kraja, bezgranično je ono što nema određen prostor ili vreme. Praznina je neograničena. Beskonačnost je samo potencijalna, samo proces koji se pretpostavlja. Svet je konačan. Mi možemo beskrajno shvatiti samo kao sintezu određenih veličina. Pojmovi beskonačno malo i beskonačno veliko su pretpostavke, ali su korisne da bi se shvatilo nešto konačno.

среда, 21. јул 2010.

Brza i jeftina gradnja

Stambene zgrade u Beogradu se grade od čvrstog materijala i dugotrajne su, ali magacini, samoposluge, proizvodne hale se grade od montažnih panela.

Građevinski objekat se montira od elemenata, delova. Jedan montažni panel sadrži izolacioni sloj koji je debljine 5 do 15 cm, i čeličnog plastificiranog lima sa obe strane. Veličine je 2 sa 3 metra. Ujedno služi i kao izolator i kao materijal za gradnju.

Montaćna gradnja ima prednosti što je jeftina, može se graditi i zimi, precizan rad, gradnja je brza.

недеља, 18. јул 2010.

Čvorište




Nalazi se na čvorištu: Solun, Bar, Budimpešta, Zagreb. Mostarska petlja u Beogradu je centar sveta.

Luka


Svojevremeno se Beograd razvio na ušću Save i Dunava jer je bio aktivniji rečni saobraćaj, za razliku od današnjeg vremena kada je drumski izraženiji.

Selo - grad


U Beogradu vremenom opadaju suprotnosti selo-grad. Način života građana i seljana sve je sličniji. U gradu je bolje razvijena komunikacija nego u prigradskim sredinama, lakše je naći novi posao.

Okolina


Beograd je središte industrije i trgovine u odnosu na okruženje nekoliko desetina kilometara. U bliskoj je vezi sa okolinom kao što su Pančevo, Stara Pazova, Smederevo, Požarevac, Lajkovac.